In het late voorjaar, als de dagen warmer en langer worden, begint het buitenleven weer op gang te komen. De bbq wordt afgestoft en de activiteit neemt in de meeste tuinen toe. Als je relatie met je buurman goed is, is het een gezellige boel in de buurt. Als de relatie met de buurman al een tijdje niet zo goed (meer) is, kan het in deze periode ineens oplaaien tot een conflict.

Zo ook bij 2 gezinnen bij mij in de buurt. In de winter ging alles prima. Ze zagen elkaar niet veel, zeiden elkaar zo’n beetje goedendag. Maar soms werd er toch met interesse gekeken naar wat er bij elkaar in de tuin gebeurde. En met het kijken werd er al makkelijk een mening gevormd. Niet alles kon door de beugel vond de ene buurman en hij maakte een grapje erover tegen de andere. De andere buurman nam het niet zo serieus en ging door met uitvoeren van de plannen. Tot het mooier weer werd en de buren elkaar steeds meer buiten tegenkwamen.

Zoals gebruikelijk was een kleinigheid genoeg om de vlam in de pan te laten slaan. De ene buurman ging nu venijniger commentaar leveren, een familielid bemoeide zich ermee… en ja hoor, de bedreigingen gingen over en weer. Er werd zelfs iets vernield!

De volgende dag vonden beide buren het toch beter om naar een oplossing te zoeken. En ik mocht ze, samen met een collega, daarbij begeleiden.
Bij de start van het gesprek waren beide partijen overtuigd van hun eigen gelijk en meenden ze het recht aan hun kant te hebben. Ze kwamen gewapend met koopaktes, beschikkingen en zo meer naar het gesprek.

Het gesprek verliep taai. Zo taai dat ik dacht: deze mensen hebben het woord “loopgravenoorlog” uitgevonden. Maar toch. Ze bleven beiden ook benoemen dat ze zo niet verder wilden.
Uiteindelijk heb ik een pauze ingelast. Een pauze waarin beide echtparen met elkaar konden bespreken wat hen nu nog dwars zat. En na deze pauze was het ineens helder waarover nog afspraken gemaakt moesten worden.

En zo konden deze buren hun contact weer herstellen. Beste vrienden worden? Nee dat zit er niet in en dat hoeft ook niet. Wel hebben ze afspraken gemaakt over de onderlinge communicatie. En het ultieme “zand erover” moment? Die kwam bij het afscheid. Het ene stel nodigde het andere stel uit voor het 25-jarig huwelijksfeest. Wat een mooie manier om een mediation te eindigen! 

 

escalatieladder2jpg

Contactgegevens

Diepenveenseweg 28
8121 PN Olst

06 54  26 40 25

 

 

KvK nummer: 56757662

BTW nummer: 153449627B01

adr